29. 4. 2017

FASHION REVOLUTION


Tento týden je po celém světě Fashion Revolution Week, což jistě mnohým z vás neušlo. Zapojit se do něj můžete i vy. To nejjednodušší, co můžete udělat, je vyfotit si selfíčko v oblečení se štítkem vepředu a tuhle fotku pověsit na sociální sítě s hashtagem #WhoMadeMyClothes. Primitivní, co? Taky to spousta lidí udělala... a tím to pro ně haslo. Zapojili se, poplácali tím sebe sami po rameni, jak se snaží, předvedli, že mají o tematiku zájem, ukázali, že jsou cool, protože udržitelná móda teď frčí...

Mě by ale zajímalo, kolik z nich šlo dál, projevilo zájem o to, kde a jak se jejich oblečení vyrábí, kolik z nich si našlo k této problematice materiály k prostudování a kolik z nich si sáhlo do svědomí a rozhodlo se skutečně něco změnit: svůj šatník, nakupovací návyky, priority... Nemusí hned mířit k dokonalosti, vyhodit ze šuplíků všechno oblečení z fast fashion řetězců a začínat od nuly. Můžou třeba nakupovat méně, ale kvalitněji, omezit impulzivní nákupy a před tím, než v obchodě otevřou peněženku, si zjistit, jestli ta jejich oblíbená značka náhodou není na černé listině, protože se nestará, v jakých podmínkách jsou její produkty vyráběny.

Máme to neuvěřitelné štěstí, že žijeme ve vyspělé Evropě, můžeme si koupit téměř vše, co si zamaneme, a v jakémkoli počtu. To nás ale neospravedlňuje plýtvat (nejenom) oblečením, příp. je absurdně hromadit - jen proto, že je levné! Ani já v tomto směru nejsem dokonalá a mám co dohánět. No jéjej! Vím to a dávám sama sobě za úkol být (z)odpovědnějším spotřebitelem. Klopýtla jsem už mnohokrát, ale nevzdávám se.

Přeji vám hodně sil do Fashion Revolution!
___

This week is the Fashion Revolution Week all around the world. You can join this campaign, too. How? The simplest thing you can do is posting a selfie on you social media while wearing clothes showing its label and adding a hashtag #WhoMadeMyClothes. Easy, isn't it? Many people already did that... but nothing else. They've showed they care about the campaign, they've showed they are cool, because conscious fashion is cool these days...

But I keep asking myself how many of them are really curious to find out more about where and how their clothes is made, how many of them searched for more information about this problematics, how many of them realised they really need to change: their wardrobe, their shopping habbits, their priorities... It's not necessary to be perfect, throw all the fast fashion clothes out from wardrobes and start from zero. They can for example buy less but better, stop shopping impulsively and ask: is my favorite brand ethical responsible or not?

We are so lucky to live in developed Europe, we can afford to buy almost anything we wish to and in the number we want to. But this is not an excuse for wasting of clothing (and not clothing only) and accumulate them absurdly - just because it's cheap! I am not perfect either and know I can be better. Much better! I will keep giving myself the task "being a conscious consumer". I've made mistakes but I'm not giving up.

I wish you a lot of energy for Fashion Revolution!
___

Foto: www.theconsciousedit.co

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jediné, co skutečně vlastníme, je náš čas. Díky, že ses rozhodl/a trochu z něj věnovat právě mému blogu. ♥