23. 3. 2020

KDYŽ MÁTE HOME OFFICE

Good morning! Patříte také mezi ty, kteří byli z kanceláří posláni na home-office? Vítejte v klubu. Tipů a rad, jak zvládnout práci z domu a být co nejefektivnější, je nepočítaně... Co se osvědčilo mně a pomáhá mi při práci z malého pražského bytečku? Inspirujte se.


➽ Vstávejte ve stejný čas jako v každý "normální" pracovní den, neposunujte budík na později. Uchováte si tak svůj návyk a nebudete si pak muset zase zvykat zpátky, na dřívější vstávání, až budete odvoláni zpět do kanceláří.

➽ Odpadá nám potřeba cestovat autem / MHD do práce. Co dělat s nabytým časem? Zacvičte si! Protažení, rychlá lekce jógy, 20 minut klidně stačí... Cvičit ráno je nejefektivnější a navíc nás pohyb pořádně probudí a nabije energií do práce. A pokud ne, zkuste ještě studenou sprchu, ta účinkuje vždycky, přísahám. :)


Vyzkoušejte jógu s Terkou:


➽ Spousta lidí se na home-office nezatěžuje ani převlékáním. Vždyť nikdo nevidí, co mají na sobě! Odborníci sice doporučují oblékat se stejně, jako byste šli normálně do kanceláře, ale podle mě je ideální volit zlatý střed: oblek je zbytečný, ale pyžamo taky není ono. Já sahám po džínách (starší modely, volnější, pohodlné) a obyčejných tričkách (každý den nové, čisté).

➽ Ano, z postele nebo gauče se dá také pracovat, zkoušela jsem to. A také jsem si vyzkoušela, že víc produktivnější jsem u stolu, kde jsem si vytvořila dočasný pracovní prostor. Další věc: čím méně věcí na stole mám, tím lépe. Zmatek a nepořádek kolem mě mi v soustředění nepomáhá. Máte to také tak? Notebook, kancelářské potřeby, mobil, hrnek čaje / kafe / vody. Tečka.

➽ Výborně se mi osvědčila nástěnka, na kterou si připínám papírky s úkoly, cíli, plány apod. Mám ji doma na dobře viditelném místě a používám ji pro věci hlavně z mimopracovní, soukromé oblasti, ale stejně dobře se hodí i na pracovní poznámky. Hlavně ať je máte pořád na očích.

➽ Být zavřená sama doma a v totálním tichu pracovat na počítači? Ne, děkuji, já si ráda pouštím hudební podkres. Je prokázáno, že některé zvuky dokonce podporují naše soustředění a výkonnost. V pracovní době u mě nejčastěji uslyšíte zvuky přírody, soft house music, white noise a chystám se vyzkoušet účinky binaural zvuků.


Hudbu hledejte třeba na YouTube nebo Spotify:


➽ Nejlepší část pracovní doby? No jasně, oběd. :) Můžete si nechat hotové jídlo přivézt domů kurýrem, nebo si ho uvařit sami. Tak či onak, oběd si naplánujte, obojí - ať už dojezd kurýra nebo uvaření hlavního jídla - totiž vyžaduje čas. Takže nečekejte s objednávkou / vařením až na chvíli, kdy vám bude kručet v břiše... :)

A co funguje při práci z domova vám?
___

Foto, video: www.pinterest.com, www.youtube.com

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jediné, co skutečně vlastníme, je náš čas. Díky, že ses rozhodl/a trochu z něj věnovat právě mému blogu. ♥