30. 9. 2020

FOTOESEJE ANTONÍNA KRATOCHVÍLA


Se začátkem podzimu a chladnějším počasím se všichni začínáme stahovat dovnitř. A tak bych vám chtěla doporučit jedno místo, které by vám nemělo uniknout. Je to výstavní prostor Galerie hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. Ještě do třetí říjnové neděle (update: prodlouženo až do 24. ledna 2021) v něm najdete souhrnnou výstavu českého fotografa se světovým přesahem, Antonína Kratochvíla staršího. 📷 Jeho tvorbu jsem sice znala, ale nijak hluboce, a tak byla tahle retrospektiva jednou z akcí, které jsem si nechtěla nechat ujít. A vy byste neměli taky.

I když... jestli máte rádi veselé fotografie usměvavých lidí a jejich šťastných příběhů, Kamennému zvonu se vyhněte. Výběr snímků totiž ukazuje pravý opak, shrnuto do několika slov: odvrácenou tvář lidskosti. Ale i tu je potřeba si někdy připomínat. Kratochvíl zachycoval místa válečných konfliktů, sociálních dramat, humanitárních katastrof apod. To vše je ještě umocněné černobílostí snímků. Stěžujete si někdy, že máte špatný život? Well... věřte mi, máte se skvěle!

V závěru výstavu trochu vybalancovávají portréty známých osobností showbyznysu. Třeba David Bowie, aaach. Trochu nepoměr, ale i to patří do Kratochvílova portfolia. Navíc si projdete i samotný historický dům, je z 13. století a podle některých se právě tady narodil panovník Karel IV.

Tak co, zajdete si na výstavu? Nebo už jste byli?

___

Foto: Ela

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jediné, co skutečně vlastníme, je náš čas. Díky, že ses rozhodl/a trochu z něj věnovat právě mému blogu. ♥