17. 8. 2021

#KAMVPRAZE │ WINTERNITZOVA VILA





Připravovat na blog Me In Many Ways články s tipy #kamvpraze mě letos hodně baví. Mám jich pro vás už několik v zásobě, jen se mi v poslední době nedostává moc času je sepsat. A navíc chci využít každého teplého slunného dne, než přijde sychravý podzim a studená zima, a trávit čas spíš venku než doma u počítače. Ale dost řečí, pojďme k věci: tady je jeden tip #kamvpraze, především pro milovníky architektury a historie.

Když se vydáte na Smíchov, do kopce nad obchodní centrum, v ulici Na Cihlářce najdete skoro stoletou Winternitzovu vilu. Ve třicátých letech 20. století ji nechal postavit pražský právník Josef Winternitz pro sebe a svou rodinu. Je dílem architekta Adolfa Loose. Jedná se dokonce o poslední dokončenou stavbu za jeho života. Vydatně mu s ní pomáhal jeho nepostradatelný kolega Karel Lhota. Stavba vily včetně všech příprav, plánů a povolení trvala jen jeden jediný rok! Což je v dnešní době něco neuvěřitelného, můžeme jim tu rychlost jen tiše závidět (a trpělivě čekat na nový stavební zákon).

Pokud obdivujte styl architekta Loose - strohost, účelovost, minimalismus, moderní přístup - návštěvu vily byste neměli vynechat. Každou sobotu a neděli se tu konají komentované prohlídky, které vám prozradí víc i o osudu členů rodiny Winternitzových (je to, bohužel, smutný příběh - nacisté, koncentrák, komunisté, daňové zatížení, chátrání). Po komentované prohlídce si pak vilu můžete projít znovu, sami, vlastním tempem... Doporučuju!

Z návštěvy mám spoustu fotek, do tohoto postu jich dávám jen pár pro ilustraci. Koho zajímá víc záběrů, najde je v zítřejším navazujícím článku. Koho nezajímají, nechť článek vynechá.

 Prošvihli jste moje předchozí tipy #kamvpraze? Tady jsou:

Foto: Ela

7 komentářů :

  1. Myslím, že jsem o vile slyšela. Já mám moc ráda takové ty starožitnosti, architekturu a historii... Děkuji za tipy, kam v Praze. Jelikož jsem tu celkem nová, tak se mi to bude hodit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že bude můj tip někomu k užitku. :)

      Ela

      Vymazat
  2. Určitě skvělý tip, plánuji celkově A.Loose navštívit napříč jeho skvosty k jeho výročí. Krásný víkend přeji.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek. :) Já píšu zase kam V Brně pro Stips :D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. Tam bych se moc ráda podívala, vypadá to tam krásně! :)

    OdpovědětVymazat

Jediné, co skutečně vlastníme, je náš čas. Díky, že ses rozhodl/a trochu z něj věnovat právě mému blogu. ♥